Tanácsok vízkő ellen

Ha a vízkő egyszer megjelenik, csak kínkeservesen lehet tőle megszabadulni. Jóval többről van szó, mint csupán esztétikai problémáról. Bár a látható helyeken megjelenő vízkő valóban nem szép látvány, ha a lefolyócsőben alakul ki, még komoly gondokat is okozhat. A legtöbbször már csak a dugulások figyelmeztetnek arra, hogy a vízkő a csöveket is megtámadta. Ebből a szempontból a mosdó és a wc a két legveszélyeztetettebb terület.

A vízkövet a vízben oldott állapotban megtalálható ásványi anyagok alkotják. Főként kálcium-hidrokarbonát és magnézium rakódik le a csövek falára. Ahogy a lerakódás mértéke nő, úgy csökken a cső áteresztő képessége, azaz a dugulás elkerülhetetlenül kialakul. A kezdetben néhány milliméteres vízkövek még nem befolyásolják a mosdó vagy wc működését, azonban idővel mind több ásvány anyag tapad meg a cső belsejében és rakódik rétegesen egymásra. Ezeknek a lerakódásoknak a mérete elérheti az 50-70 mm-t, ami már azt sem teszi lehetővé, hogy a csőben a wc-papír zavartalanul végig tudjon haladni.

A régi, több évtizeddel ezelőtt kialakított wc-k esetében már akkora vízkő lerakódások alakulhatnak ki, hogy duguláselhárításnak sincs értelme. Ilyenkor az érintett csőszakaszok cseréje jelenti az egyetlen megoldást.


A víz keménysége a döntő abból a szempontból, hogy mennyire van okunk félni a vízkőtől. Magyarországon elsősorban a keleti országrészben lágyabb a víz, az ország nyugati felén azonban komoly gondokat okoz a víz keménysége. A legsúlyosabb a helyzet talán a fővárosban, illetve annak környékén, ahol a vizet a “nagyon kemény” kategóriába sorolják. Főként az itt élőknek érdemes előre gondoskodniuk a vízkő elleni védelemről.


A boltokban kapható vízkőoldók erős vegyszerek. Amellett, hogy szennyezik a környezetet, még az egészségre nézve is ártalmasak, ezért ajánlottabb először természetes megoldásokkal próbálkozni a vízkő ellen. A házilag készített vízkőoldó szerekre számos recept létezik. Az egyik leggyakrabban használt az ecet, a só és a víz keveréke. 1:1 arányban keverjük össze az ecetet és a vizet, majd egy kevés sót is adjunk hozzá. Akiket zavar az ecet erőteljes szaga, helyettesíthetik citromlével. Ezt ne higítsuk, közvetlenül facsarjuk rá a vízköves felületre, majd 10-15 perc hatóidő után nedves ruhával töröljük le. Ha lefolyóba öntjük, meleg vizes öblítést alkalmazzunk.

Magas savtartalma révén a kóla is hatékony lehet a vízkő ellen. Mivel cukortartalma is igen magas, ragacsos maradékot hagyhat maga után, ezért jobb a cukormentes változatokat használni és utána alapos lemosást, öblítést végezni.