Szennyvíz visszacsapó szelep

Nagy megnyugvást jelent, hogy a szennyvíz betörését az alacsonyabban fekvő helyiségekbe, pincékbe meg lehet előzni. Nagy esőzések alkalmával vagy az utcai szennyvízvezeték dugulásakor gyakori, hogy a szennyvíz a padlóösszefolyóból, a wc-ből visszafolyik a lakótérbe. A vízzel együtt fekália, wc-papír, ételmaradékok, zsírok és minden egyéb is megérkezik - ez valamennyi lakó rémálma, ami az utcaszint alatt fekvő lakásokban bármikor megtörténhet. A legsúlyosabb esetben a szennyvíz nem csak egyszerűen visszafolyik, hanem visszaömlik a helyiségekbe, óriási károkat okozva pillanatok alatt.

Az utcaszint alatt fekvő lakások és különböző helyiségek (alagsor, pince, garázs) védelmére ezért fokozott figyelmet kell fordítani már a csatorna kialakításakor. A megoldás egyszerű, elég beépíteni a visszacsapó szelepet, ami maximális biztonságot nyújt ezeknek a helyiségeknek. A különböző méretű szennyvízvisszacsapó szelepeket olcsón meg lehet vásárolni, főleg, ha a szennyvíz betörése által okozott kárhoz hasonlítjuk az árukat. Ahhoz, hogy tudjuk, pontosan milyen visszacsapó szelepre van szükség és azt hova építsük be, kérjük szakember segítségét!

A szelep egyszerűen működik: amint az utcai csatornában hirtelen megnő a víz mennyisége, lezárja a helyiség vezetékét. A csappantyú ellenirányú vízáramlás esetén zár le és akkor nyílik ki újból, mikor érzékeli a víz szintjének csökkenését. A vezetékek lezárása a felsőbb szinten lévő helyiségeket és az ott élőket nem érinti. Ők ugyanúgy használhatják a vizet és a lefolyókat, csupán az alagsori vízvezetékek záródnak el egy időre. Beépítés után ne feledkezzünk el a szennyvízvisszacsapó szelep karbantartásáról!