Szennyvíz újrafelhasználás hatékonyan

Mindennapjaink természetes részét képezi, hogy a csap megnyitásával máris tetszőleges mennyiségű ivóvízhez juthatunk, melyet többféle célra használunk fel otthonunkban. Tény azonban, hogy akár már tizenöt év múlva elkövetkezhet az az időszak, amikor a Föld lakosságának körülbelül kétharmada nem jut majd elegendő ivóvízhez. Mielőtt tehát nyitott csapnál mosna fogat, vagy egyéb módon pazarolná az egyre értékesebbé váló vizet, érdemes elgondolkodnia egyes környezetvédelmi szempontokon is. Mivel bolygónk vízkészletének csupán két százaléka iható, ez rohamosan fogy. Tegyen azért minden alkalommal, hogy a pocsékolás helyett inkább a tudatosságot válassza!

Egy átlagos család évente akár 100 köbméter vizet is elhasznál, s ennek nagy része a csatornában végzi. Természetesen nem csak a világméretű célok miatt fontos az odafigyelés, és ha más nem is, de az alacsonyabb rezsiköltségek mindenképpen indokolják a vízfogyasztásra való ügyelést. Erre kiválóan alkalmas a szürkevíz felhasználása.

De mit is takar tulajdonképpen az elnevezés? A háztartásban felhasznált vizeket két csoportja bonthatjuk, ezek a szürkevizek és a feketevizek. A különbség gyakorlatilag a szennyeződés jellegében van. A feketevíz a toalett öblítésekor keletkezik, és mivel nyilvánvalóan tele van baktériumokkal, így ennek újrahasznosításáról felesleges is beszélni. Ellenben a szürkevizek, melyek elsősorban szappant, vagy ételmaradékokat tartalmaznak, minden további nélkül használhatóak, viszont tény, hogy megfelelő tárolást és kezelést igényelnek.

A konyhában mosogatás kapcsán használunk el nagyobb mennyiségű vizet, melyet kéttálcás mosogató esetében könnyedén összegyűjthetünk. A fürdőszobában a némileg takarékosabbnak ítélt zuhanyozás során is sok víz elfolyik, nem is beszélve a kádfürdőről, mely során akár 150 liter is felhasználásra kerülhet. Kiépített szürkevizes rendszer hiányában maximum víztakarékos csapok beszereltetésével mérsékelhetjük a vízfogyasztást.

A legegyszerűbb módja a szürkevíz gyűjtésének az esővíz gyűjtése, melyhez csupán egy alkalmas tárolóedényre van szükség, melyet lefedve rovaroktól, lehullott levelektől mentes, valóban tiszta vízhez juthatunk. Ma már léteznek olyan szürkevizes rendszerek, amelyek összeköttetésben vannak például a toalettel, vagy a kerti csappal, így az esővíz felhasználása maximálisan megoldható.

A felhasználás területeit vizsgálva számos alkalommal használhatjuk a szürkevizet. Az öntözéshez, vagy az autómosáshoz szükséges nagy mennyiségű víz problémáját is megoldhatjuk segítségével. Ha mindezt a már említett szürkevizes rendszer hiányában kívánjuk megoldani, érdemes odafigyelni arra, hogy két-három napnál tovább ne tároljuk a vizeket, hiszen könnyen megbüdösödhetnek azok.