Mire jó a zsírfogó?

A zsírfogó, azaz a zsírelválasztó berendezés egy tartály, ami rajta átfolyó szennyvízből kiválasztja a víz tetején lebegő zsírt és a víz aljára leszálló iszapot. A zsírelválasztó azért fontos, hogy a kifolyó szennyvíz zsírértéke az előírásoknak megfelelő legyen. Törvény szabja meg, hogy a közcsatornába milyen anyagból milyen mennyiség kerülhet bele. Ez a zsírra és az olajra is vonatkozik. Azoknál a létesítményeknél (pl. éttermeknél), ahol nyilvánvalóan nagyobb mennyiségű zsír kerülhet a szennyvízbe, kötelező beépíteni a zsírelválasztót, melynek több típusa is létezik. Anyaguk szerint ezek a berendezések készülhetnek betonból, műanyagból, vasból, méretüket pedig a rajtuk keresztülfolyó víz mennyisége határozza meg. Ki lehet őket egészíteni keményítőfogó és savsemlegesítő medencével is. Hogy egy adott létesítményhez melyik a legmegfelelőbb változat, annak kiválasztásában vízgépészeti szakember segíthet. A zsírelválasztó berendezés beépítése kötelező minden olyan létesítményben, ahol élelmiszert állítanak elő vagy dolgoznak fel.

A zsírelválasztó akna ürítése bizonyos időközönként esedékes, máskülönben fennállhat a környezetszennyezés veszélye és elhanyagolását természetesen a törvény is bünteti. A zsírelválasztó az éttermekből, húsfeldolgozókból érkező szennyvízből választja ki a zsírt, a keményítőt, a savat és a szilárd anyagokat. A nagyobb darab szilárd hulladékok a fázisleválasztás során leszállnak a tartály aljára, míg a víznél kisebb fajsúlyú zsírok a víz felszínén lebegnek.

A berendezést az üzembe helyezés előtt alaposan meg kell tisztítani, hogy föld, ragasztó vagy bármilyen egyéb szennyeződés ne maradhasson rajta. Ezt követően a leválasztót és az iszapfogót feltöltik vízzel és ellenőrzik, hogy a tartály sehol sem szivárog-e. A zsírfogóba csak olyan szennyvíz kerülhet, mely nem akadályozza annak működését. A zsírfogó tisztítás után üzemel a legnagyobb hatékonysággal, ezt követően teljesítménye fokozatosan csökken, ahogy a benne lévő szennyeződések mennyisége nő.

Ha a megfelelő méretű zsírleszívót építjük be, elkerülhetjük, hogy túl gyakran kelljen tisztítani, esetleg a későbbiekben cserélni kelljen a berendezést. Ha a tartályba nem megfelelő összetételű szennyvíz kerül, könnyen kialakulhat dugulás.

A zsírelválasztók beépíthetők beltérre süllyesztve vagy álló változatban, valamint a mosogató alá, de elhelyezhetők kültéren is. Működésüket tekintve léteznek manuálisan működtethető és automata változatok.