Mi okozhatja a csatornaszagot?

A csatornaszag gyakori, ám egyik háztartásban sem kívánatos jelenség. Amikor először csapja meg az orrunkat, rögtön dugulásra gondolunk, pedig a lefolyóból áradó bűz hátterében komolyabb probléma, akár a vezetékek megépítésének hibái is állhatnak. Ilyenkor a csövek kitisztítása nem szabadít meg a csatornaszagtól.

A csatornaszag hátterében leggyakrabban nem szimpla dugulás, hanem a szennyvízvezeték rossz megtervezése is kivitelezése áll. Elég, ha egyetlen tömítés nem illeszkedik pontosan, netán hiányzik és a csövek találkozásánál máris rések keletkeznek. Ilyenkor nagyobb mennyiségű esővíz hatására az utcai fővezetékben lévő iszap felkeveredik, a felszabaduló gázok átjutnak a hézagokon, szagukat pedig a lakásban fogjuk érezni.


Ha a csatorna eleve rosszul lett megtervezve, a tisztítás, a magas nyomáson történő átmosás sem fogja végleg megszüntetni a szagokat. A légbeszívó szelep azonban sokat segíthet, mivel kiegyenlíti a csövekben keletkező vákuumot. Ez a néhány ezer forintba kerülő alkatrész sokszor hiányzik a vezetékrendszerből, miközben egyszerű megoldást jelent a csatornaszag kialakulásának megelőzésére, akár utólag is beépíthető. A légbeszívó hiányát a csatornaszagon kívül jelezheti a lefolyók környékén folyamatosan hallható bugyborékoló hang. Ha beépítettük, a légbeszívó szelep rendszeres karbantartást igényel, ehhez szét kell szerelni és egy puha ronggyal áttörölgetni. Sose használjunk hozzá vegyszert és kenőanyagot, mivel ezzel akár tönkre is tehetjük a szelepet.


A csatornaszaggal szemben a bűzelzáró szeleppel is védekezhetünk, de ennek felszerelésénél érdemes néhány dologra odafigyelni. Gyakori hiba, hogy a padlóösszefolyónál nem szerelik vissza a berendezésre a bűzelzáró pipát vagy dugót, illetve a kézmosónál nem hagyják elég hosszúra a flexibilis szifoncsövet. A bűzelzáró rész sokszor kiszárad a wc-nél, ez is forrása lehet a csatornaszagnak, ugyanakkor a wc felől érkező szagok akár a wc-csésze megrepedését is jelezhetik.


Nem minden esetben a csövek rossz megépítése okolható a csatornaszagért. A mosógépben, a padlóösszefolyóban, mosogatóban lerakódó szennyeződések rothadása szintén felelős lehet a bűzért. Ha rendszeresen elvégezzük a tisztításukat - erre a célra a legjobb a forró víz -, sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat.


Mivel a csatornaszagnak számos különböző kiváltó oka lehet, a legbiztosabb megoldás a probléma felderítésére és megoldására, ha szakember segítségét kérjük. Megállapítani, hogy pontosan hol van a bűz forrása, lehet, hogy csak perceket vesz igénybe, ám előfordulhat, hogy több napig tart. A bontás ma már az esetek 90%-ban elkerülhető a fejlett technológia alkalmazásával.