Mi a teendő szennyvízbetöréskor?

A szennyvízbetörés az egyik leginkább taszító és ezzel együtt a leggyorsabb megoldást igénylő probléma, ami egy háztartást érinthet. Gyakorlatilag mindig váratlanul jön, senki nem számít ilyesmire otthonában, ráadásul több azonnali problémát is felvet. Éppen ezért jó tudni és tisztázni magunkban a legfontosabb teendőket egy ilyen helyzetben.

Első a biztonság

Életünk és biztonságunk az első és legfontosabb ilyenkor, éppen ezért ha van a falon alacsonyan elhelyezett konnektor, kapcsoló, hosszabbító vagy bármi, amiben áram fut, semmiképpen ne lépjünk be a helyiségbe és különösen ne érjünk a vízhez, mielőtt a főkapcsolót lekapcsoltuk volna. Ez tehát azt jelenti, hogy az első sokk elmúltával ne rontsunk be a fürdőszobába menteni a menthetőt, ugyanis ez a cselekedetünk rosszabb esetben akár még komolyabb következményekkel is járhat.

Mielőbbi bejelentés

A mai világban gyakorlatilag együtt alszunk a mobiltelefonokkal, a legtöbben tapodtat sem élhetnek nélküle, ami jelen helyzetben kifejezetten hasznosnak is bizonyulhat. Készüljünk fel a váratlan helyzetekre, azaz mentsük le duguláselhárító szakemberünk telefonszámát a mobilkészülékbe. Ha nincs még saját szakemberünk, válasszunk egyet. Fontos, hogy egyértelműen nevezzük el a számot, hiszen a mesterember keresztnevén lementett telefonszám ilyen helyzetben nem nagy segítség.

A modern világnak köszönhetően akár már aközben telefonálhatunk, hogy a főkapcsolót keressük áramtalanítás céljából. A telefonbeszélgetés során legyünk pontosak, higgadtak, mondjuk el mi történt, kérjünk sürgős segítséget és nagyon pontosan adjunk meg minden adatot.

Szivattyúzás

Magát a szennyvízbetörést mi magunk nagy valószínűséggel megállítani nem tudjuk, ezért elsődleges célunk a kárcsökkentés kell, hogy legyen. Amennyiben biztonságos, húzzunk fel vastag gumikesztyűt és ekkor mentsük, ami menthető. Emellett nem árthat, ha a menthetetlen tárgyakat is kipecázzuk – ürítsük ki a helyiség padlóját amennyire csak lehetséges.

Ha rendelkezünk saját szivattyúval, akkor annak segítségével, ha nem, akkor némi kreativitással igyekezzünk a beáramló szennyvíz szintjét csökkenteni és a minimumon tartani, így előzve meg a további károkat.

Amennyiben pedig a problémát sikerül megszünteti, ne feledkezzünk meg a fertőtlenítésről sem!