Így használja a csőgörényt!

Aki a csőgörény szó hallatán valami édes kis szőrös állatkára asszociál, annak előrebocsátjuk, az alábbiakban nem egy aranyos kis háziállatról, vagy egy házkörüli haszonállatról lesz szó, hanem egy nagyon frappáns, házilag használatos duguláselhárító segédeszközről fogunk beszélni.

A csőgörénnyel bárki egyedül is megbírkózhat az otthonában felmerült dugulással, hiszen ezt az eszközt nem csak szakemberek vehetik meg és nem csak speciális, nehezen elérhető üzletekben kaphatjuk meg, hanem szinte bármely barkácsboltban megvásárolhatjuk. Ne gondoljunk itt valami bonyolult szerkezetre, amihez különleges tudásra vagy szakértelemre van szükség! Ez egy egyszerű és egyszerűen használható feltekerve árusított, kisebb nagyobb csőbe is beférő rugó szerű véggel rendelkező, vagy villában végződő kéziszerszám. Ára márkától, gyártótól és mérettől, típustól függően változó, de már 1200 forinttól hozzájuthatunk.

Fontos azonban itt is megjegyezni, hogy a csőgörény nem jár egyedül, azaz érdemes védőszemüveget és kesztyűt felvenni a használat közben annak megelőzése végett, hogy bármi fertőzést beszerezzünk, vagy bármi veszélyes anyag a szemünkbe juthasson.

Általában két ember szükséges az otthoni használathoz, azért is, mert míg az egyik ember bevezeti a csőbe az eszközt, addig a másik az akadásoknál az óramutató járásával megegyezően tekeri a kart, így tud előrehaladni az eszköz a csőben lépésről lépésre. Az eredmény úgy érhető el, amikor visszafelé húzzuk óvatosan a csőgörényt. Ezt a folyamatot többször megismételve érjük el a leghathatósabb eredményt. Érdemes egy dologra nagyon odafigyelni. A csőgörény alkalmazásakor szokott előfordulni az, hogy ha nem vagyunk elég türelmesek, akkor sajnos a csőgörény beleszakadhat a vezetékbe, így mindenképpen elkerülhetetlen a szakember közreműködése. A vezetékbe szakadt csőgörény eltávolítása már csak szakember közreműködésével lehetséges.

A csőgörény alkalmazható mosogató, mosdó, padlóösszefolyó, sőt toalett esetében is , azonban utóbbinál némi óvatossággal és odafigyeléssel.

A háromféle hosszúságban beszerezhető acélból készült eszköz végén mérettől függően található egy-egy spirál, vagy villa, mely segíti a szennyeződések eltávolításában. A három méteres csőgörény vége kissé megnyújtott, az öt méteres esetében egy két centis spirál segíti a munkát, a legerősebb változatnál pedig egy két centiméter átmérőjű villa veszi fel a küzdelmet a makacs szennyeződésekkel. A hajtókar pedig abban segít, hogy tekerő mozdulatokkal belejuttassuk a csőgörényt a csőbe, majd ugyanígy visszafelé haladva, kitekerő mozdulatokkal kihúzva a csőgörényt, magával hozza úgymond a csőben dugulást okozó anyagokat.