Házi duguláselhárítási módszerekBár sokan a lefolyótisztító szerekhez nyúlnak elsőként, érdemes még várni ezzel a lépéssel. Előbb célszerű megpróbálkozni a szifon szétszedésével és kitisztításával. Amire ügyelni kell, az a tömítések megfelelő sorrendben történő visszahelyezése, de ha úgy látjuk, elöregedtek, inkább egyúttal cseréljük is ki őket. A szifon átmosása után előkerülhet a wc pumpa és csak ezután következzen a lefolyótisztító. A számtalan termék közül a legjobb, ha gél állagút választunk, ami kevésbé ragad meg a cső falán. A szert hagyjuk egy éjszakán hatni, majd reggel sok forró vízzel öblítsük le. Ha ez sem segítene, újabb vegyszert semmiképp se használjunk, legfeljebb ugyanazt a terméket öntsük még egyszer a lefolyóba. Amennyiben a dugulás még fennáll, értesítsük a szakembert.


A dugulásoknál segítségünkre lehet a pumpa, de ha ezzel nem járnánk sikerrel, használjunk lefolyótisztító szert. Itt szintén a gél változatok az ajánlottak, melyeket éjszakára hagyjunk a hatni a csőben, majd reggel forró vízzel végezzük az öblítést. Ekkor a túlfolyó nyílást zárjuk le légmentesen egy ragasztószalaggal vagy szorítsunk rá egy rongyot, hogy nagyobb nyomás érvényesülhessen. Ezután megpróbálhatjuk közvetlenül alkalmazni a magas nyomású átmosást, mégpedig úgy, hogy az zuhanyrózsát lecsavarjuk és a csövet a lefolyóba szorítjuk. Ehhez szintén forró vizet használjunk. A zuhanytálcát soha ne próbáljuk meg szétszerelni, ezt bízzuk szakemberre!


A padlóösszefolyó fedelét csavarhúzóval távolítsuk el, majd vegyük le a bűzelzáró kupakot vagy emeljük ki az egész szerkezetet. Mindezt úgy tegyük, hogy közben figyeljünk az egyes alkatrészek illeszkedési sorrendjére, hogy az összeszerelés is sikerüljön. Ebben sokat segíthet, ha lefotózzuk a szerkezetet még egyben. Forró vizes átöblítést alkalmazzunk, szintén magas nyomáson, ezután próbálkozzunk lefolyótisztítóval vagy pumpával.


A wc az esetek többségében idegen tárgytól dugul el, azaz ha beleesik valami, pl. a wc illatosító. Ilyenkor ne vessünk be házi praktikákat, az egyetlen megoldás ugyanis a wc csésze szétszerelése, amivel nem érdemes önállóan megpróbálkozni. Más esetekben a wc pumpát hívhatjuk segítségül, amit szorosan a lefolyó nyílására illesztve és fel-le mozgatva mozdíthatjuk el a dugulást a csőben. A wc-nél a forró víz és a lefolyótisztítószer gyakorlatilag hatástalanok, ne pazaroljuk ezzel az időnket. A wc dugulásának hátterében sokszor az egészségügyi hulladék, intim betét, törlőkendő leöblítése áll, de elöregedett csövek esetében előfordulhat, hogy a masszív, vízköves lerakódásokban a wc papír akad meg és zárja el a víz útját. Gyakran a csövek keskeny átmérője, a víz gyenge áramlása, a víztakarékos wc-tartályok okoznak dugulást, mivel megakadályozzák, hogy a csövek öntisztulási folyamata végbe menjen. A wc duguláselhárítását szinte kizárólag szakember tudja elvégezni.


A csővezetékek összefolyói kültéren találhatók, ahol fokozottan fennáll a szennyeződés lehetősége. A faágak, a por, a föld, a levelek, a sár könnyen eldugíthatják a csöveket, de gondot okozhat az elhanyagolt emésztőgödör vagy a gyökérbenövés is. Kültéren a csőtisztító spirál csak ritkán eredményes, hatékonyabb módszer a magasnyomású csatornatisztító használata, ami 220 bar nyomással takarítja ki a csöveket, ezáltal hosszútávra is megoldást jelent.


A házi módszerek ártalmatlannak tűnnek ugyan, de megvannak a maguk rizikófaktorai. Egyes alapszabályokat minden esetben szem előtt kell tartani, így azt is, hogy ne használjunk egy alkalommal több különböző vegyszert, mivel mérgező gázok keletkezhetnek, de akár a csöveket is tönkretehetjük velük. Biztonságosabb, ha természetes alapanyagokat használunk, mint a szódabikarbóna és az ecet, melyek valóban hatékonyak a dugulások ellen.