Hasznos tudnivalók az emésztőgödör használatáról

A szennyvíz csatornázottság széles körben való elterjedésével az emésztőgödrök szerepe némileg lecsökkent, de számos vidéki ingatlan esetében még mindig találkozhatunk ezekkel a létesítményekkel, melyek helyes használata, és karbantartása némi információt igényelnek.

Laikusok számára elsőre csupán csak egy földbe ásott lyuknak tűnhet az emésztőgödör, de a betonból és acélból kialakított tartály ennél azért némileg bonyolultabban működik. A két-három méteres mélységgel kialakított rendszer valahol 4000 és 7000 liter közötti űrtartalommal bír. A háztartási tevékenység során keletkező szennyezett víz e tartályba folyik, ahol a jelen levő baktériumok bontják le kisebb részecskékre például a konyhai ételmaradékokat is.

Mivel gyakorlatilag véges az emésztőgödör befogadóképessége, ezért időnként ürítésre szorul az. Ennek gyakorisága attól is függ, hogy fala mennyire van elzsírosodva, ez ugyanis a vízelvezető képességet befolyásolhatja. Vannak bizonyos vegyi anyagok, amelyeket rendszeresen használva elősegíthetjük az emésztőgödör hatékonyabb működését, s ezzel ritkábban lesz szükség az ürítésre, szippantásra.

Emésztőgödör létrehozásának alkalmával nagyon fontos, hogy figyelembe vegyük az ingatlan fekvésének sajátosságait, valamint a talajvíz általános szintjét. Nem ritka ugyanis, hogy a nagyobb esőzések alkalmával megnő az emésztőgödör folyadékszintje, és a lakásban is orrfacsaró bűzzel, valamint akár fertőzésekkel is kell ilyenkor számolni. Hasonlóan a lakás egyes helyiségeiben található lefolyókhoz, az emésztő esetében is előfordulhat eldugulás.

Mindemellett azonban azzal is érdemes tisztában lenni, hogy az emésztőgödör használata korszerűtlensége miatt is egyre kevésbé elterjedt, sőt, rendeleti szinten is előírásra kerülhet a városi szennyvízrendszerre való áttérés – az emésztő kiiktatásával.