Duguláselhárítás házilag olcsón

Sajnos gyakran tapasztalható tény, hogy a szaküzletekben és bevásárlóközpontokban kapható méregdrága duguláselhárító vegyi anyagok nem segítenek akkor, amikor arra tényleg szükség lenne. Hatékonyságukat semmiképp nem lehet kétségbe vonni, de inkább érdemes őket megelőzés gyanánt alkalmazni, mint akkor, amikor már fellépett a konkrét dugulás. De mégis mi a teendő azokban az esetekben, ha a magas költségektől tartva nem szeretne rögtön szakembert hívni? Van házilagos, olcsó megoldás arra az esetre, ha a lakásban található lefolyók eldugultak, vagy időnként nem funkcionálnak tökéletesen?

A háztartásokban a leggyakoribb problémát a mosogató dugulás jelenti. A legegyszerűbb néhány egyszerű mozdulattal szétszedni, és a szifont, valamint a flexibilis gégecsövet alaposan áttisztítani. Természetesen a szerelés során érdemes nagyon ügyelni a tömítésekre. Ha ezzel megvagyunk, és még mindig tapasztaljuk a kellemetlenséget, használhatunk olyan összetevőket a dugulás elhárítására, melyek minden háztartásban megtalálhatóak. A forró víz alapjáraton oldja a lerakódott zsírokat, de ha ecettel, szódabikarbónával, sütőporral, trisóval kombináljuk, hatékonysága megsokszorozódik. Akár az ecetet és a szódabikarbónát együttesen is bevethetjük a cél érdekében. Néhány óra hatóidő után előkerülhet a pumpa, és miután fejét ellepte a víz, kezdhetjük a pumpálást.

Vannak esetek, amikor ezek a nagyanyáink által is ismert módszerek sem vezetnek eredményre, ilyenkor próbálkozhatunk vegyi anyagokkal, további forró vízzel, valamint a fizika törvényszerűségein alapuló módszerekkel.

Elszánt háziasszonyként bevethetjük a slagot, ha megoldható a vízvétel mondjuk fürdőszobából. Fontos, hogy mielőtt megengedjük a vizet, hermetikusan zárjuk el például valamilyen ruhadarabbal a slag és a lefolyó találkozási pontját, így a nyomás erejét maximálisan a duguláselhárítás szolgálatába állíthatjuk. Napjainkban már nem csak a szakemberek eszköztárában kaphat helyet a csőgörény, hiszen a megfelelő szaküzletben hozzájuthatunk annak egyszerűen használható, házi változatához is.

A kád és a zuhanyzótálca, valamint a Wc esetében már javasolt óvatosabbnak lenni a házilagos módszerekkel, szétszedni pedig semmiképpen ne szedje szét azokat! Amennyiben a jól bevált pumpálás, és a vegyi anyagok nem vezetnek eredményre, célszerű szakember segítségét kérnie. Apropó, vegyi anyagok! Arra figyeljen oda, hogy egyszerre többet ne használjon, mert egyrészt kémiai reakcióba léphetnek, amely során káros gázok szabadulhatnak fel, másrészt pedig a hatékonyság helyett csak összecsomósodnak, és még inkább eldugítják a rendszert.

Ha dugulás nehezíti meg mindennapjait a háztartásban, ne habozzon sokáig, vesse be, amit szükségesnek tart, vagy akár hívjon azonnal szakembert!