Dugulás megelőzése

Miként az élet számos területén tapasztaljuk, sokkal fontosabb, hogy megelőzzük a problémákat, mint a már kialakult helyzetben ide-oda kapkodni. Nincs ez másként duguláselhárítás során sem, mely gond még akkor is megjelenhet, ha odafigyel arra, melyik lefolyóba mi kerül bele. Sokszor egészen egyszerűen szokásaink tehetőek felelőssé a mosogató, vagy a fürdőszobai lefolyók dugulásáért. Fontos tehát, hogy áttekintsük azokat a leggyakoribb eseteket, melyekre jobban odafigyelve megelőzhetjük a dugulások kialakulását.

Arra talán felesleges felhívni a figyelmet, hogy a mosogatókat, mosdókagylókat célszerű prevenciós jelleggel tisztán tartani, és legalább kéthavonta lehetőleg gél állagú lefolyótisztítóval karbantartani. A konyhai mosogató esetében ennél gyakrabban lobogó forró víz beleöntésével is elősegíthetjük, hogy a zsiradékok a cső oldaláról feloldódjanak. Amennyiben eltekintünk az ételmaradékok okozta dugulástól, akkor még arra érdemes odafigyelni, hogy ne használjunk a kelleténél több mosogatószert, fürdőszoba esetében mosóport.

A WC esetében a higiéniai kendő, az arcpamacs, a tamponok, betétek, pelenkák, vagy a macskaalom is komoly problémákhoz vezethetnek, ezeket tehát mindenképpen a kukába helyezze!

Sokan esküsznek az apró lyukú műanyagszűrőkre, melyeket szinte bármelyik lefolyóhoz elhelyezhetünk. Kétségtelen, hogy a szőrszálak, a hajcsomók így nem jutnak le, de tény, hogy a víz áramlásának sebessége is csökken, ami nem feltétlenül előnyös. A zsiradékokat, a használt olajat semmiképpen se öntse ki, inkább egy befőttesüvegben dobja a kukába. Sajnos a beltéri dugulások nagy része a figyelmetlenségnek köszönhetőek, ha tehát el kívánja kerülni azokat, gondolja át, hogy a felsoroltakból mit is kellene másképp tennie a hétköznapokban, s meglátja, kevésbé áll majd fenn a dugulások kialakulásának veszélye.