Duguláselhárítás házilag: górcső alatt a legnépszerűbb vegyszerek

Sokan ha dugulást tapasztalnak a lakás vizes helyiségeiben, ritkán fordulnak elsőnek szakemberhez, hanem megpróbálják maguk megoldani a fennakadást, mert azt gondolják, így olcsóbban és egyszerűbben megoldható a baj. Számtalan fajtájú, márkájú termék kapható az üzletekben, amivel megpróbálhatjuk a csatornadugulást megszüntetni.

Olyan széles a választék ezen a téren is a boltokban, hogy nehéz a választás. Egyre népszerűbbek a tapasztalatcserére épülő fórumok az interneten, ahol mindenki elénk tárja a konkrét problémát, és az általa alkalmazott vegyszert.

Vegyük sorra ezeket a közismert vagy kevésbé közismert termékeket és működésük mechanizmusát, hatékonyságát ábécé sorrendben.

Elsősorban szerves dugulások elhárítására ajánlják a szakemberek a Brilliance folyadékot, melyből negyed flakonnyit a lefolyóba kell önteni, majd forró vizes öblítést követően nem maradhat el az eredmény. Makacsabbdugulás eseténmegismételhető az eljárás, de általánosságban elmondható, hogy karbantartás és duguláselhárítás esetében eredményesen alkalmazható a szer.

A Búvár nevű granulátum meglehetősen olcsó és szintén a forróvizes megoldással alkalmazható.

Ki ne viszolyogna a lefolyóban összegubancolódott hajszálak, szőrszálak lefolyóból történő kiszedésétől?Ha ezt szeretnénk elkerülni, akkor eredményesen használható aChemitat granulátum, melyből keveset kell csak önteni a lefolyóba, majd forró vizet kell ráengedni.

Némileg bonyolultabb használni a ChrisalEconomic vegyszert, amely koncentrátumként van forgalomban, s a lefolyóba öntés után 15-25 perc alatt kezd el hatni. Ezzel a szerrel kicsit óvatosan kell bánni, mert felmaródást okozhat a lefolyó nyílásába, ha esetleg mellé találjuk önteni, ezért az ide került vegyszert gyorsan le kell törölni.

A legismertebb márka aDomestos, amelynek fertőtlenítő és súrolószer mellette lefolyótisztító termékcsaládja is van. Ez az erős vegyszer szintén nagyon rövid idő alatt dolgozik, mert akár negyed óra alatt is ki képes fejteni a hatását, és feloldja a letapadt szappanmaradékokat zsíradékot és hajszálakat.

A következő termék a sorban a HG folyékony vegyszer, ami szintén nem tér el az átlagos lefolyótisztítóktól a forróvizes öblítés tekintetében, azonban szükséges a használata után pár langyosvizes átöblítés is.

Manta FLOW duguláselhárítóval is hasonlóképpen kell eljárni: a lefolyóba önteni, majd rövid várakozás következik, míg feloldja a lefolyódugító anyagokat, majd leöblítéssel zárjuk a műveletet. Apróbb problémák megszüntetésére kitűnően alkalmazható gyors és hatékony.

Sokak által ismert MrMuscle egy erősebb vegyszer, aminél gumikesztyű használata elengedhetetlen a későbbi hámsérülések elkerülése végett. Rendkívül erős és hatékony, szinte minden dugulást megszüntet és minden bűznek véget vet, ezért is kell óvatosan bánni vele.

Aki környezettudatos háztartást vezet, annak fontos szempont a csatorna és lefolyótisztítás területén is a környezetkímélő megoldás. Az OPM Ökofantázianevű lefolyótisztító granulátum a környezetre kevésbé káros anyagokat tartalmaz, mégis hatékony.

A következő termék a mókás nevű SEPTIFOS lefolyótisztító. Megakadályozza, hogy a későbbi komolyabb dugulásokat okozó zsírok és szerves anyagok összeállása bekövetkezzen, ezért megelőzésre is kítűnő, nevével ellentétben a szagokat is megszünteti.

A magyar termékek palettáján szerepel SZI-TI duguláselhárító gél, mely sokkal erősebb más lefolyótisztítóknál, ezért is elegendő belőle csak egy kis kupaknyi adag, hogy kifejtse a hatását.

Egyszerűen használatot bizutosít a Tiret sűrű lefolyótisztító gél, mely állagának is köszönhetően gyorsan fejti ki hatását, s bármilyen anyagú lefolyó esetében eredményesen alkalmazható. Nem csak a hatékonyság miatt érdemes választani, hanem baktériumölő összetétele miatt is.

Az egyik legagresszívebb vegyszer az Ultra SZAVO, amely mind megelőzésre, mind, karbantartásra eredményesen alkalmazható.

Természetesen a csatorna és lefolyó tisztításban használható vegyi anyagoknak ezzel még nincs vége, hiszen itt csak a legismertebbeket és az üzletekben a leggyakrabban előforduló márkákat és típusokat vettük végig.

Amit viszont mindenképpen fontos előrebocsátani az ilyesfajta szerek használatánál, az az óvatosság és elővigyázatosság.

Semmiképpen sem ajánlatos ezeket a veszélyes és agresszív vegyszereket vegyíteni egymással, vagy más szereket önteni hozzájuk, hogy fokozzuk a hatást, mert ezáltal mérges gázok szabadulhatnak fel használat közben, ami nem megfelelő szellőztetés mellett nagyon veszélyes lehet. Főleg kisgyermekekre nézve veszélyes, hiszen ők alacsonyabbak a felnőtteknél, és az alacsonyan megülő gázokat bizony könnyedén beszippanthatják, ami fulladást és eszméletvesztést is okozhat. A vegyszereket mindemellett gondosan elzárva tartsuk, nehogy gyerek kezébe kerüljenek! Minden vegyszeres flakonon van biztonsági kupak, amit sosem felejtsünk el alkalmazni. Emellett még az is fontos, hogy az ilyen együttes vegyszerhasználat akár a csőrendszert, a lefolyót és a fürdőszobai, konyhai felületeket is maradandóan károsíthatja, felmarhatja.

Ezért minden esetben, ha ilyen vegyszerekhez nyúlunk, az ablakot nyissuk ki, és szellőztessünk közben, hogy a huzat kivihesse a felszabaduló gázt.