Dugulás a lakás több pontján

Legtöbben nem foglalkozunk a dugulás eshetőségével, és csak kevesen öntöznek rendszeresen, megelőzés gyanánt különféle vegyi anyagokat a lefolyókba. De vajon mennyiben tehetőek felelőssé mindennapi szokásaink a kialakuló dugulásokat illetően? Körültekintő használat esetén is mindenképpen számolnunk kell azzal, hogy előbb vagy utóbb szakemberhez kell fordulnunk a kialakult problémát illetően?

A konyha, a fürdőszoba és a Wc otthonunk azon helyiségei, melyek esetében kialakulhat a dugulás, s mint a tapasztalatok mutatják, nem feltétlenül az odafigyelés hiányában, sokkal inkább a felhasznált tisztítószerek velejárójaként. Bár a mosogatógépek elterjedésével a kézi mosogatás némileg háttérbe szorul, de a mindennapos konyhai tevékenység során nyilvánvaló, hogy egyszerűbb, és gyorsabb néha forró víz alatt megtisztítani a szükséges edényeket, poharakat. Még ha el is távolítjuk a maradékokat mosogatás előtt, akkor is a rendszerbe kerülhetnek apró szerves anyagok. Ezek már önmagukban is képesek dugulást okozni, de ha ehhez még hozzávesszük azokat a csodaszereket, amelyekkel a maximális habzást célként kitűzve mosogatjuk edényeinket, máris kész a probléma. Mosogatószer választáskor legtöbben a jó habzást tekintik legfontosabbnak, holott a zsíroldó képesség és a fertőtlenítés jóval lényegesebbek – többek között a dugulás megelőzése érdekében is. A hab ugyanis a lefolyórendszerbe kerülve mintegy laza párnát képez, s az ételmaradékok ebbe beleágyazódva máris dugulást okoznak.

Naponta többször meglátogatjuk a fürdőszobát is, de hasonlóképpen a konyhai lefolyóhoz, itt sem mindegy, hogy milyen összetevők kerülnek abba. Az már nem számít újdonságnak, hogy a háziasszonyok túl sok, nem megfelelő állagú mosószert használnak. A por állagú változatok rendkívül sok töltelékanyagot tartalmaznak. Helyettük célszerűbb a folyékony, csökkentett habzású típusok mellett letenni voksunkat. De miért érdemes erre odafigyelni? A töltelékanyagok elsősorban az eladhatóságot célozzák, viszont a vízben való nehezebb oldódásuk hozzájárulhat ahhoz, hogy lerakódjon a csatornarendszerben mindez, ami által egyre szűkebb, nehezen átfolyható lesz az. Mindehhez hozzájárul a férfiak borotválkozása során a csapba, majd a csőrendszerbe kerülő sok száz apró, erős szőrszál, melyek mintegy előkészítik a terepet a hajszálaknak, s mindezt még tetézzük a különféle kozmetikumokkal, folyékony szappanokkal is.

A toalett esetében most tekintsünk el attól az elővigyázatlan cselekedettől, amikor tampont, macskaalmot, vagy egyéb, oda nem illő dolgokat húzunk le. Ettől függetlenül a vízzel való spórolás is felelőssé tehető a WC eldugulásáért. A tapasztalat azt mutatja, hogy gyakorlatilag háromszor annyi vízre lenne szükség az öblítéshez, és a rendszer átmosásához, mint amennyit a mindennapokban használunk. Érdemes tehát átgondolni ez esetben is, hogy mennyi vizet, vagy éppen milyen minőségű WC papírt választunk.