Dugulás a kertben

Amikor dugulásról van szó, elsősorban a fürdőszobában, konyhában és a WC-ben előforduló problémák jutnak eszünkbe. Tény, hogy otthonunk falain belül jóval gyakrabban találkozhatunk a kellemetlenséggel, de a kert sem élvez mentességet, és a karbantartás hiánya ezen a területen is megmutatkozhat. Sokan nem is gondolnák, de a házat övező környezet is számos gócpontot rejthet magában.

De melyek is egészen pontosan azok a helyek, ahol dugulással számolhat a kertben? Az ereszcsatorna az egyik olyan terület, ahol a falevelek, a sár és a kosz összecsomósodva megakadályozhatja az átjárhatóságot. Természetesen attól is függ a kockázat mértéke, hogy milyen környezetben fekszik otthona. A fás-lombos környezet semmiképpen nem kedvez az eresz állapotának, hiszen a lehulló levelek, és a lombból odakerülő egyéb szennyeződések megfelelő tisztítás hiányában duguláshoz vezetnek. Érdemes rendszeresen karbantartania az ereszcsatornákat, ám ha ez eszköz, vagy idő hiányában elmarad, a duguláselhárítással foglalkozó szakember hatékonyan hárítja el a problémát.

A másik problémás része a kertnek a földbe lefektetett csatornarendszer. Mindegy, hogy régi típusú, vagy újabb gyártmány az, amelyről beszélünk, a gyökérbenövés mindkét alapanyag esetében akár komoly dugulások okozója lehet. Az idomok csatlakozási pontjainál az egészen vékony hajszálgyökerek bekúsznak a vezetékbe, ahol tápanyagban gazdag nedvességre találva elburjánzanak, beszövik az egész átmérőt, és jobb esetben dugulást, rosszabb esetben pedig repedést, vagy akár törést is okozhatnak. A kert telepítése kapcsán figyeljen oda a földben meghúzódó csövekre, és növényeit tőlük biztos távolba helyezze el!