Csatornák gyökértelenítése

Dugulással sajnos nem csak otthonunk belsejében találkozhatunk, hanem a külső területeken is, s talán joggal mondható, hogy az effajta dugulás még több problémát okozhat, mintha a konyhai mosogató, vagy a toalett adná fel a szolgálatot. A kültéri csatornák esetében a gyökérbenövés legalább akkora gondot jelent, mint az, ha nem szakszerűen távolítják el azt, ezzel akár csőtörés veszélyét is okozva.

Tévhit, hogy csak a régebbi betoncsövek esetében kell gyökérbenövéssel számolni, hiszen az újonnan lefektetett csövek is veszélyforrásnak számítanak. A környező növényzet, fák gyökerei ugyanis az illesztő idomoknál az apró réseket kihasználva bekúsznak a rendszer belsejébe, s mivel ott tápanyagban gazdag szennyvizet találnak, rohamosan növekedésnek indulnak. Az így kialakult gyökérháló nem csak dugulást okozhat, de kellő méretűre megnőve akár csőtöréshez is vezethet. Ha a megnövekedett mennyiségű vízfogyasztás – az elfolyt víz révén – nem is tűnne fel az ingatlan használóinak, akkor esőzések alkalmával például a toalettből feltörő talajvízzel teli szennyvíz mindenképpen intő jelként szolgál majd arra, hogy sürgős beavatkozást igényel a helyzet.

Külső csőrendszerek esetében nem célszerű házilag kísérletezni, hiszen a gyökerek eltávolítása speciális eszközöket, gyökérvágófejet igényel. Mivel azonban tény, hogy az esetek nagy többségében a gyökérbenövéssel időről-időre újra számolni kell, célszerű eltávolítani a csőrendszer közeléből a problémát okozó növényzetet. Ez még mindig kisebb kár, mintha újra, és újra dugulással, valamint esetleges csőtöréssel kellene számolni. Kertépítés, valamint csatornázás során érdemes úgy tervezni, hogy alapvetően elkerülje a jövőbeli gyökérbenövésből eredő gondokat.