Csatorna szag és bűz a lakásban – mi okozhatja?

Sokan találkoztunk már azzal a problémával, hogy a fürdőszobánkat, vagy a konyhánkat furcsa szagok lepik el, és a szag forrását keresve bizony a lefolyóhoz és a csatornához vezetnek a szálak. Mi is lehet ennek az oka?

A konyhai mosogatónál gyakorta előfordul, amit mindannyian sejtünk, hogy a mosogatás közben a lefolyóba jutó ételmaradék és zsíradék megreked a túlfolyójáratban, vagy a lefolyócsonkban, és mivel szerves anyag rothadásnak indul és ocsmány bűzt áraszt magából. A fürdőszobai mosdókagylóknál ugyan ez az eset fennállhat,vagy lehetséges bűzforrás lehet a nem elegendő hosszúsággal rendelkező flexibilis cső vagy akár a szifonban a bűzelzáró alkatrész hiánya.

A wc csésze esetében a bűzt szintén több minden okozhatja, hiába tisztítjuk rendszeresen drágábbnál drágább professzionális tisztítószerekkel, fertőtlenítőkkel. Egyik indok a bűzre lehet a nem hermetikusan rögzített csésze, vagy a kiszáradt bűzelzáró, de okozhatja az is, hogy a wc-ből kiinduló levezetőcsőnek nem megfelelő a lejtése, ezért a szennyvíz visszacsúszik, nem tud leáramolni, ezért pang a csőben minden, amitől a wc-n keresztül akartunk megszabadulni.

Sokan ezekben az esetekben nem fordulnak rögtön szakemberhet, mert azt gondolják, hogy a boltban kapható és sokat reklámozott méregdrága lefolyótisztító és fertőtlenítőszerekkel maga is elejét tudja venni a problémának. Ez az elgondolás azonban téves, mert sokszor ezek a szerek nem fejtik ki a várt hatást, és jobb ha belátjuk, hogy elkerülhetetlen a szakember felkeresése, mert bizony lehetséges, hogy a lefolyórendszerrel vannak gondok.

Néhány leggyakoriabban előforduló probléma a légbeszívó szelep hiánya vagy akár okozója lehet az orrfacsaró bűznek a strang vezeték eldugulása, ami a nagy mennyiségű, vákuumot képező, lezúduló víz esetén meggátolja, hogy a szagok visszaszivárogjanak a lakásba. Ennek a hiányára utaló jel még, ha bugyborékoló hangokat is hallunk.

Egyszóval, ezeknek a problémáknak a feltérképezéséhez és helyrehozásához, megjavításához mindenképpen megfelelő szakemberre lesz szükség, amivel időt, pénzt takaríthatunk meg, és bosszúságoktól kíméljük meg magunkat.