Cikkek

1.     |     2.     |     3.

Tanácsok vízkő ellen

Ha a vízkő egyszer megjelenik, csak kínkeservesen lehet tőle megszabadulni. Jóval többről van szó, mint csupán esztétikai problémáról. Bár a látható helyeken megjelenő vízkő valóban nem szép látvány, ha a lefolyócsőben alakul ki, még komoly gondokat is okozhat. A legtöbbször már csak a dugulások figyelmeztetnek arra, hogy a vízkő a csöveket is megtámadta. Ebből a szempontból a mosdó és a wc a két legveszélyeztetettebb terület.
Tanácsok vízkő ellen

Szennyvíz visszacsapó szelep

Nagy megnyugvást jelent, hogy a szennyvíz betörését az alacsonyabban fekvő helyiségekbe, pincékbe meg lehet előzni. Nagy esőzések alkalmával vagy az utcai szennyvízvezeték dugulásakor gyakori, hogy a szennyvíz a padlóösszefolyóból, a wc-ből visszafolyik a lakótérbe.
Szennyvíz visszacsapó szelep

A leghatékonyabb szer dugulás ellen

Mindenki azt szeretné tudni, hogy melyik a leghatékonyabb szer a dugulások ellen és az interneten számos különböző véleményt is olvashatunk ezzel kapcsolatban. Általában azonban ezek a szerek nem hozzák meg a várt eredményt, de legalábbis nem hosszútávra szólnak. Azaz, bármelyiket is választjuk, előbb-utóbb kénytelenek leszünk szakembert hívni a probléma felszámolásához.
A leghatékonyabb szer dugulás ellen

Mire jó a zsírfogó?

A zsírfogó, azaz a zsírelválasztó berendezés egy tartály, ami rajta átfolyó szennyvízből kiválasztja a víz tetején lebegő zsírt és a víz aljára leszálló iszapot. A zsírelválasztó azért fontos, hogy a kifolyó szennyvíz zsírértéke az előírásoknak megfelelő legyen. Törvény szabja meg, hogy a közcsatornába milyen anyagból milyen mennyiség kerülhet bele.
Mire jó a zsírfogó?

Így előzzük meg és hárítsuk el a szennyvízcsatorna dugulását!

Talán nem is gondolunk rá, de a szennyvízcsatornát is meg kell tanulni helyesen használni. Az elmúlt években az ezzel kapcsolatos szabályok is szigorodtak a környezetvédelem érdekében, de más szempontból is jól járunk, ha néhány dologra odafigyelünk, hiszen akár a súlyosabb dugulásokat is megelőzhetjük.
Így előzzük meg és hárítsuk el a szennyvízcsatorna dugulását!

A padlóösszefolyó szerepe

A padlóösszefolyó fontos feladatot lát el a csatornában. Elsősorban akkor van nagy jelentősége, ha a fürdőkádból vagy a mosógépből a víz kiömlik a padlóra vagy csőtörés miatt úszik a helyiség. Ilyenkor elvezeti a felesleges vizet és a mindennapokban is összegyűjti azt, pl. amikor a padlót áztatva, sok vízzel mossuk fel. Szerepe azonban a duguláselhárításban is kiemelkedő.
A padlóösszefolyó szerepe

Mi okozhatja a csatornaszagot?

A csatornaszag gyakori, ám egyik háztartásban sem kívánatos jelenség. Amikor először csapja meg az orrunkat, rögtön dugulásra gondolunk, pedig a lefolyóból áradó bűz hátterében komolyabb probléma, akár a vezetékek megépítésének hibái is állhatnak. Ilyenkor a csövek kitisztítása nem szabadít meg a csatornaszagtól.
Mi okozhatja a csatornaszagot?

Házi duguláselhárítási módszerek


Bár sokan a lefolyótisztító szerekhez nyúlnak elsőként, érdemes még várni ezzel a lépéssel. Előbb célszerű megpróbálkozni a szifon szétszedésével és kitisztításával. Amire ügyelni kell, az a tömítések megfelelő sorrendben történő visszahelyezése, de ha úgy látjuk, elöregedtek, inkább egyúttal cseréljük is ki őket.
Házi duguláselhárítási módszerek

Nagy segítség a bajban: Vízszivattyúzás

Napjainkban nincs hiány kiadós esőzésekből, károkat okozó viharokból. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy a víz nem csak az utcákat árasztja el, de megjelenik az épületekben is. A betörő esővíz, illetve a csőtörések alkalmával a lakótérbe visszajutó ivóvíz elsősorban az alacsonyan fekvő helyiségeket, a pincéket, garázsokat, liftaknákat, illetve a földszinti lakásokat veszélyezteti.
Nagy segítség a bajban: Vízszivattyúzás

Csatornák gyökértelenítése

Dugulással sajnos nem csak otthonunk belsejében találkozhatunk, hanem a külső területeken is, s talán joggal mondható, hogy az effajta dugulás még több problémát okozhat, mintha a konyhai mosogató, vagy a toalett adná fel a szolgálatot. A kültéri csatornák esetében a gyökérbenövés legalább akkora gondot jelent, mint az, ha nem szakszerűen távolítják el azt, ezzel akár csőtörés veszélyét is okozva.
Csatornák gyökértelenítése

Csatorna szag és bűz a lakásban – mi okozhatja?

Sokan találkoztunk már azzal a problémával, hogy a fürdőszobánkat, vagy a konyhánkat furcsa szagok lepik el, és a szag forrását keresve bizony a lefolyóhoz és a csatornához vezetnek a szálak. Mi is lehet ennek az oka?
Csatorna szag

Kamerás csatornavizsgálat – hatékony segítség a probléma feltérképezésénél

Egyik legpaktikusabb és legcélravezetőbb eljárás a kamerás csatornavizsgálat arra az esetre ha valamilyen gond alakult ki a csatornával. Haazt tapasztaljuk, hogy a wc kagylóba visszaszivárog a szennyvíz, vagy esetleg már a falak átvizesedése tapasztalható, érdemes elvégezni a cső-, és csatornakamerás átvizsgálását, hogy pontosan tudjuk egy komplex javítási munkánál, mit is kell cserélni.
Kamerás csatornavizsgálat

Duguláselhárítás házilag olcsón

Sokan ha dugulást tapasztalnak a lakás vizes helyiségeiben, ritkán fordulnak elsőnek szakemberhez, hanem megpróbálják maguk megoldani a fennakadást, mert azt gondolják, így olcsóbban és egyszerűbben megoldható a baj. Számtalan fajtájú, márkájú termék kapható az üzletekben, amivel megpróbálhatjuk a csatornadugulást megszüntetni.
Duguláselhárítás házilag olcsón

Dugulás a lakás több pontján

Legtöbben nem foglalkozunk a dugulás eshetőségével, és csak kevesen öntöznek rendszeresen, megelőzés gyanánt különféle vegyi anyagokat a lefolyókba. De vajon mennyiben tehetőek felelőssé mindennapi szokásaink a kialakuló dugulásokat illetően?
Dugulás a lakás több pontján

Dugulás a kertben

Amikor dugulásról van szó, elsősorban a fürdőszobában, konyhában és a WC-ben előforduló problémák jutnak eszünkbe. Tény, hogy otthonunk falain belül jóval gyakrabban találkozhatunk a kellemetlenséggel, de a kert sem élvez mentességet, és a karbantartás hiánya ezen a területen is megmutatkozhat.
Dugulás a kertben

Dugulás megelőzése

Miként az élet számos területén tapasztaljuk, sokkal fontosabb, hogy megelőzzük a problémákat, mint a már kialakult helyzetben ide-oda kapkodni. Nincs ez másként duguláselhárítás során sem, mely gond még akkor is megjelenhet, ha odafigyel arra, melyik lefolyóba mi kerül bele.
Dugulás megelőzése

A csatornadugulás akár beomláshoz is vezethet

Amikor a konyhai lefolyó eldugul, vagy a szennyvíz kissé visszafolyik, sokan talán nem is gondolnák, hogy milyen veszélyeket rejt magában egy egyszerű dugulás. Fontos tudnia, hogy amennyiben a dugulás problémája hosszabb távon is fennáll, érdemes szakembert hívnia, aki tapasztalattal közelít a jelenséghez, és talán olyan dolgokat is meglát, melyeket laikusként Ön nem biztos.
A csatornadugulás akár beomláshoz is vezethet

A duguláselhárító szerek helyes tárolása

Az otthonunkban fellépő dugulások esetében legtöbben először valamilyen vegyi anyaghoz nyúlunk, hiszen ezek gyors és egyszerű megoldást kínálnak a problémára. Gyakorlatilag a lefolyóba öntésen, és a nem sokkal utána történő átöblítésen kívül nincs más dolgunk, s sokszor szakember segítsége nélkül vethetünk véget így a dugulásnak.
A duguláselhárító szerek helyes tárolása

A lefolyószűrő használata

Mint sok más esetben, így duguláselhárítás kapcsán is rendkívül fontos a megelőzés. Ennek legegyszerűbb formája a lefolyószűrő használata. Az apró, 4-8 cm-es kis eszközt szinte fillérekért beszerezhetjük, és rendkívül hasznosnak bizonyul mind a fürdőszobában, mind a konyhában.
A lefolyószűrő használata

A sűrített levegővel működő lefolyó tisztító készülékek

A környezetbarát megoldások híveinek remek választásnak bizonyulnak azok a sűrített levegős lefolyótisztító készülékek, melyek már számtalanszor bizonyították hatékonyságukat a duguláselhárítás területén. A többféle kivitelben kapható termék semmiféle káros anyagot nem használ, mégis hatékonyan száll szembe a makacs dugulásokkal.
A sűrített levegővel működő lefolyó tisztító készülékek

Duguláselhárítás házilag: górcső alatt a legnépszerűbb vegyszerek

Abban mindannyian egyetérthetünk, hogy a lakásban tapasztalt dugulások alkalmával először nem feltétlenül szakemberhez fordulunk, hanem igyekszünk olcsóbban és gyorsabban megoldani a problémát – az üzletekben kapható vegyi anyagokkal. A választék mind márkák, mind kiszerelés és állag terén igen széles, így akinek még nem volt dolga efféle szerekkel, bizony eléggé tanácstalanul állhat a polcok előtt.
Duguláselhárítás házilag: górcső alatt a legnépszerűbb vegyszerek

Hasznos tudnivalók az emésztőgödör használatáról

A szennyvíz csatornázottság széles körben való elterjedésével az emésztőgödrök szerepe némileg lecsökkent, de számos vidéki ingatlan esetében még mindig találkozhatunk ezekkel a létesítményekkel, melyek helyes használata, és karbantartása némi információt igényelnek.
Hasznos tudnivalók az emésztőgödör használatáról

Így használja a csőgörényt!

Aki a csőgörény szó hallatán valami édes kis szőrös állatkára asszociál, annak előrebocsátjuk, az alábbiakban nem egy aranyos kis háziállatról, vagy egy házkörüli haszonállatról lesz szó, hanem egy nagyon frappáns, házilag használatos duguláselhárító segédeszközről fogunk beszélni.
Így használja a csőgörényt!

Szellőztesse ki csatornáit!

A csatorna kiszellőztetésének hiánya gyakran okoz kellemetlen bűzt a lakásban, mely nem csupán a toalettben tapasztalható, hanem otthonunk minden pontján. Még a folyamatos takarítás és fertőtlenítés ellenére is megkeserítheti mindennapjainkat az említett probléma, éppen ezért célszerű a csatornát átszellőztetni.
Szellőztesse ki csatornáit!

Szennyvíz újrafelhasználás hatékonyan

Mindennapjaink természetes részét képezi, hogy a csap megnyitásával máris tetszőleges mennyiségű ivóvízhez juthatunk, melyet többféle célra használunk fel otthonunkban. Tény azonban, hogy akár már tizenöt év múlva elkövetkezhet az az időszak, amikor a Föld lakosságának körülbelül kétharmada nem jut majd elegendő ivóvízhez.
Szennyvíz újrafelhasználás hatékonyan
1.     |     2.     |     3.