A padlóösszefolyó szerepe

A padlóösszefolyó fontos feladatot lát el a csatornában. Elsősorban akkor van nagy jelentősége, ha a fürdőkádból vagy a mosógépből a víz kiömlik a padlóra vagy csőtörés miatt úszik a helyiség. Ilyenkor elvezeti a felesleges vizet és a mindennapokban is összegyűjti azt, pl. amikor a padlót áztatva, sok vízzel mossuk fel. Szerepe azonban a duguláselhárításban is kiemelkedő.

A padlóösszefolyó, azaz a szuez szifon létezik egy és több ágú változatban. Fogadja a csövekből érkező vizet és biztosítja annak tovább folyását. Elvezeti a mosdóból, kádból, zuhanytálcából érkező szennyvizet és lehetővé teszi, hogy a fürdőkád alatt található, burkolt bűzelzáró dugulását bontás nélkül szüntessük meg. A padóösszefolyó általában 40-50 mm kötésű, de lehet ennél jóval nagyobb is, készülhet rozsdamentes acélból, műanyagból és alumínium ötvözetből.

A padlóösszefolyóban a bűzelzárást egy műanyag pipa, illetve saját anyagból kialakított kiképzés oldja meg. A bűzelzáró lehet könyök, buborék vagy golyós kialakítású, ezeket különböző módon lehet tisztítani, a pipát legegyszerűbben kézzel pucolhatjuk meg. Általában egyszerűen vannak kialakítva, az összetettebb szerkezetekhez szakember segítségére van szükség.

A padlóösszefolyó lehet ökölnyi méretű, de akár 1,5 m hosszú is. Ár tekintetében is széles a skála, beszerezhető néhány száz forintért, de léteznek több tízezer forintos változatok is. Funkciójukat tekintve mindegyik típus ugyanazt a feladatot látja el, a víz elvezetését.

A padlóösszefolyóval sok gond lehet, amennyiben nem szakszerűen történik a beszerelése. Hogy megelőzzük a kiszáradását, érdemes rákötni egy kézmosóra, ami folyamatosan biztosítja számára a vizet, máskülönben csatornaszag áradhat belőle.

Havonta-kéthavonta célszerű kitisztítani, nem csak belül, de magát a lefolyó rácsot és annak illesztési helyét is. Ehhez ne használjunk savas vagy lúgos hatású vegyszereket, mert a rács elveszítheti színét és cserélni kell. Ilyenkor általában nem csak a fedél cseréjére kerül sor, mert sok típus csak egyben kapható, azaz az egész szerkezetet újra meg kell vásárolni és beszerelni.

A padlóösszefolyót napjainkban kevés szakember szereli be, pedig nagyon jó szolgálatot tesz a duguláselhárítás szempontjából is. Aki éppen építkezik vagy felújít, akár a vízvezeték szerelő véleményével szembe menve is ragaszkodjon a padlóösszefolyó beépítéséhez!