A leghatékonyabb szer dugulás ellen

Mindenki azt szeretné tudni, hogy melyik a leghatékonyabb szer a dugulások ellen és az interneten számos különböző véleményt is olvashatunk ezzel kapcsolatban. Általában azonban ezek a szerek nem hozzák meg a várt eredményt, de legalábbis nem hosszútávra szólnak. Azaz, bármelyiket is választjuk, előbb-utóbb kénytelenek leszünk szakembert hívni a probléma felszámolásához.

A különféle duguláselhárító szerektől ne várjunk csodát, hiszen csak átmenetileg oldják meg a problémát, de előfordul az is, hogy egyáltalán nem hoznak változást a dugulás állapotában. Gyakori, hogy nem tartják be, sőt el sem olvassák a terméken feltüntetett használati utasítást és nem használnak gumikesztyűt, a vegyszer a bőrre fröccsenve pedig komoly sérülést okoz. A vízvezeték szerelők sokat tudnának mesélni arról, milyen mértékben képes károsítani a csöveket a lefolyótisztító szer. Beleköthet a csőbe, kőkemény lerakódást képez, amit a szennyvízvezeték szétbontása nélkül szinte lehetetlen eltávolítani. A lefolyótisztítókból pedig általában nagyobb mennyiségre van szükség, hiszen egy flakon legfeljebb a szifont tudja kitisztítani. A szifonhoz azonban szükségtelen vegyszert használni, hiszen könnyen szétszerelhető és alaposan átmosható. A lefolyótisztítók viszont ártanak a krómozott részeknek és a fémből készült bűzelzáró szifonnak is. A duguláselhárító berendezések szintén megsínylik a vegyszerek használatát.

Egy komolyabb dugulás megszüntetéséhez 2-4 flakon lefolyótisztító is elkél. Ha ezzel sikerül is feloldani a dugulást, nem feltétlenül a vegyszer hatékonyságát mutatja. Sokkal inkább a pumpáét, amit a szer után használunk. Bármennyire bíztatónak is tűnhet adott pillanatban a helyzet, ne legyenek hiú ábrándjaink, csak ideiglenesen szabadultunk meg a problémától. Amikor a szennyvízcsatorna eldugult, a cső falán már lerakódások vannak, melyeket a vegyszerek nem oldanak fel teljesen. Ezért ne meglepő, hogy napok vagy hetek múlva a dugulások újra jelentkeznek, ekkor megint elővehetjük a lefolyótisztítókat és ezt folytathatjuk egészen addig, míg ki nem hívjuk a szerelőt. Addigra azonban már ezreket szórtunk ki az ablakon, mégis ugyanott vagyunk, ahol előtte.

Ha a szennyvízvezeték eldugul, kizárólag tartós megoldások jöhetnek szóba. Ezeket pedig a szakember tudja kivitelezni, aki alaposan kitisztítja a vezetékeket és gyökereinél számolja fel a problémát.