A lefolyószűrő használata

Mint sok más esetben, így duguláselhárítás kapcsán is rendkívül fontos a megelőzés. Ennek legegyszerűbb formája a lefolyószűrő használata. Az apró, 4-8 cm-es kis eszközt szinte fillérekért beszerezhetjük, és rendkívül hasznosnak bizonyul mind a fürdőszobában, mind a konyhában. Anyagát tekintve választhatunk műanyag, krómozott műanyag vagy fém alapanyagot, de a különlegességek kedvelői zselészerű anyagból is beszerezhetik.

A lefolyószűrő használata egyszerű, csak bele kell helyezni a lefolyó nyílásba, és segítségével felfoghatóak a hajszálak, ételmaradékok. Amennyiben nincs otthon a kis alkalmatosság, akkor is megoldhatja, hogy mosogatáskor ne kerüljön ételmaradék a csőrendszerbe, csak bármilyen szűrésre használható eszköz szükséges hozzá. A kávézacc szűrő, a teaszűrő kiválóan alkalmasak e célra.

De nézzük csak végig, mely célokra alkalmas a lefolyószűrő! A mosogató esetében a dugulásokat leggyakrabban az ételmaradékok és a zsiradék okozzák, ezek kiszűrésére használja a szűrőt! A zuhanyzó és a kád esetében a haj-, és szőrszálak jelenthetnek problémát, s akkor is előnyös lehet használata, ha a fürdőkádba engedi az automata mosógépből a vizet.

Abban az esetben, ha nem túl szennyezett a víz, mindig alkalmazható a szűrő. Hátránya viszont, hogy lassítja a víz lefolyási sebességét, ami a lerakódások keletkezéséhez járul hozzá. Annak érdekében, hogy ez ne történjen meg, időnként célszerű elvégezni a mosogató karbantartását! Miután teleengedte azt forró vízzel, húzza ki a dugót, s folyassa még egy ideig a forró vizet! Ez a lerakódott zsiradék ellen is jó megoldásnak bizonyul, hatékonyságát pedig pumpálással növelheti. Kézmosás, vagy egyéb, sok vegyi anyaggal járó használat alkalmával nem célszerű a lefolyószűrő használata.